Perike su oduvek bile veoma popularne jer su brzo i veoma jednostavno kompletno mogle da promene izgled ljudi. Njihova upotreba se vremenom menjala. Danas se nose iz estetskih ili kreativnih razloga, a manje i ređe zbog kulturološkog ili verskog poštovanja.

Postoji mnogo vrsta perika, a takođe ih je moguće naći u velikom broju boja, modela, kao i dužina. Perike su od samog pojavljivanja, pa do današnjeg dana, izuzetno tražene i interesovanje za njih se vremenom ne smanjuje. Ponekad je teško pronaći kvalitetnu periku koja će da ispuni sva vaša očekivanja. Mekoća dlake je od izuzetne važnosti i neophodno je da kosa izgleda prirodno. Upravo ovakve modele možete da pronađete u prodavnici Perike IN.

Perike kroz istoriju

Izrađivale su se od konjske dlake, ljudske kose, vune, perja ili sintetičkih materijala.

Perike su bile izuzetno popularne još tokom antičkih vremena. Poznato je da su još stari Egipćani brijali glavu i prirodnu kosu menjali perikama koje su ih ujedno sakrivale od jakog sunca. Pričvršćivali su ih smolom ili pčelinjim voskom.

U Japanu su perike nosili samo pripadnici višeg staleža i na taj način su iskazivali svoju moć i društveni uticaj.

Tokom 16. veka perike su doživele neverovatnu ekspanziju i počele da se koriste u velikoj meri. Ljudi su želeli da nadoknade gubitak kose i da poboljšaju lični izgled. Takođe, perike su predstavljale i higijensku meru. Smatralo se da kosa koja se nalazi preko ušiju privlači nečistoće. Upravo zbog toga su uklanjali kosu i koristili perike. U tu svrhu koristile su se i kapuljače.

Perike - Jednostavan način da promenite svoj stil

Popularnosti perika doprinela je i kraljica Engleske Elizabeta I koja je nosila crvenu periku. Kod muškaraca je začetnik trenda nošenja perika bio Luj XIV jer je prerano izgubio kosu. U 18. veku bile su popularne i veoma tražene bele perike, naročito kod muškaraca. Čuvane su u prahu koji im je davao belu ili gotovo belu boju.

Izgled i namena perika se vremenom menjala, pa su ih nosile žene kako bi istakle svoju lepotu. Ponekad to nisu bile klasične perike, već umeci u obliku češlja. U anglosanksonskom društvu perike nose advokati i sudije. Osim njih, perike veoma često nose i glumci, kao i pevači. Perike su prestale da oslikavaju statusni simbol u 19. veku.

Koje sve vrste perika postoje?

Danas postoji mnogo vrsta perika, a osnovna podela jeste na one koje su sačinjene od prirodne kose ili sintetičke. Veliku razliku pravi i da li je perika ručno napravljena ili mašinski. Takođe, one se razlikuju i po obliku, kao i po načinu pokrivanja.

Prirodna kosa jeste najkvalitetnije rešenje za izradu, ali treba imati nekoliko stvari u vidu. Bez obzira na način izrade, prirodni modeli mogu da traju ne više od pet godina i to uz pravilnu negu. Izgledaju originalnije. Moguće ih je tretirati različitim farbama za kosu i moguće ih je oblikovati fenom ili peglom za kosu, jer nisu teške za restilizaciju.

Perike - Jednostavan način da promenite svoj stil

Za razliku od njih, sintetičke perike ne smeju da budu izložene toploti. U ponudi postoji mnogo sintetičkih perika koje su izuzetno lepe. Njihov rok trajanje je od tri do šest meseci. Lakše ih je održavati, jer se ne mrse. One zadržavaju svoj oblik i stil čak i posle pranja, ipak nije je moguće farbati ili dodatno stilizovati.

Gde se mogu naći najbolje i najkvalitetnije perike?

Danas su one sveprisutne i skoro svi ih nose, kako iz estetskih tako i iz stilskih razloga. Veštačka kosa je postala modni dodatak svakodnevnom životu. Njima je moguće iskazati kreativnost i dati lični pečat. Moguće je svakodnevno menjati izgled, a da pritom ne oštećujete kosu.

Perike IN jeste salon u kojem možete da pronađete veliki broj modela različitih perika, ali i umetaka i tupea. Asortiman našeg salona oslikava prvoklasni kvalitet, ali i veliki broj modela i boja. Kod nas možete da pronađete modele iz kolekcija od prirodne i sintetičke dlake. Naše najtraženije kolekcije su Raquel Welch, HairSociety, HairPower, Perucci i Changes renomiranog nemačkog brenda, Ellen Wille.

Posetite nas i odaberite svoj omiljeni model perike. Izbegnite monotoniju i veoma kvalitetnim perikama svakodnevno menjajte svoj stil i izgled.